Labels

Wednesday, January 1, 2014

Belajar Char Kuey Teow

Istilah "char kuey teow" ialah transliterasi aksara Cina 粿 , disebut chhá-KUA-tiau? di Min Nan (juga dikenali sebagai Hokkien). Perkataan KUA-tiau (bermaksud "jalur ricecake") secara amnya merujuk kepada mi beras rata, yang merupakan ramuan biasa di Malaysia Barat dan Singapura. Di Malaysia Timur, di sisi lain, sebenar jalur ricecake dihiris digunakan untuk membuat hidangan ini


Char kuey teow merupakan makanan yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia diperbuat daripada kuey teow (shāhé fěn dalam Cina Mandarin), leper dan kira-kira 1 cm lebar, digoreng di atas api panas dengan kicap dan sos, cili, udang, kerang, telur, tauge dan kucai Cina. Kadangkala hirisan sosej Cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat.

Bagi  mereka yang berminat mengetahui secara lebih mendalam tentang teknik penghasilan Char Kuey Teow Penang, teknik memasak, resepi, kicap khas, peralatan khusus, kos penyediaan, untung bersih dan sebagainya bolehlah menyertai WORKSHOP USAHAWAN CHAR KUEY TEOW

CKT Global Ent akan mengadakan kursus kepada yang berminat menjadi Chef CKT atau ingin menceburi dalam perniagaan ini. Pendaftaran telah dibuka sekarang seperti maklumat berikut :-

Tarikh : Sila buat pilihan pada borang 
Tempat : Seri Bangi, Seksyen 8, B B Bangi, Selangor (Pusat latihan Usahawan CKT GLOBAL) 
Yuran : RM100 sahaja 

- Bahan/peralatan di sediakan
- Nota di sediakan
- Latihan teori dan amali kepada semua peserta
- Sijil penyertaan
- Kemudahan tempat solat
- Terhad 20 orang sahaja untuk 1 seisi



Daftar di sini


No comments: